|
dolores |
Wysłany: Wto 20:06, 11 Kwi 2006 Temat postu: praktyki 1 |
|
PROGRAM PRAKTYKI SPECJALNOŚCIOWEJ DIETETYCZNEJ
TEMAT; Wizytowanie stołówki szpitalnej
CEL; Zapoznanie się z analizowaną stołówką szpialną, zasadami funkcjonowania, charakterem świadczonych usług, ilością personelu, poznanie budynku oraz rozmieszczenia pomieszczeń, aktualnych problemów.
TEMAT: Ocena sanitarno higieniczna stołówki szpitalnej.
CEL: przygotowanie szkicu zakładu, sporządzenie protokołu kontroli sanit – higienicznej zakładu gastronomicznego wg schematu przyjętego w SANEPID.Ocena funkcjonalności pomieszczeń oraz zapoznanie się z formularzamii przepisami prawnymi obowiazującymi przy prowadzeniu kontroli sanit – higienicznej zakł. gastronomicznego przez SANEPID.
Sformułowanie zaleceń.
TEMAT :ocena żywienia w stołówce szpitalnej.
CEL: Zapoznanie się z rodzajem diet szpitalnych oraz oceną ich wartości odżywczej.
TEMAT: Planowanie żywienia dietetycznego.
CEL: zaplanowanie jadłospisu dekadowego, (dieta podstawowa, lekkostrawna, diety lecznicze). Przygotowanie asaygnat kuchennych jednodniowych.
TEMAT: Przygotowanie harmonogramu zakupów dla stołówki szpitalnej.
CEL: Opracowanie listy i czestotliwosci zakupu produktów spożywczych niezbędnych do realizacji zaplanowanego jadłospisu dekadowego.Poznanie metod zabezpieczenia zaplecza kuchennego oraz pracy magazynu.
TEMAT: Kalkulacja kosztów w stołówce szpitalnej.
CEL: Zapoznanie się z ekonomicznymi warunkami realizacji jadłospisów.Przygotowanie kalkulacji kosztów jadłospisu wg. Cen aktualnych i stawki żywieniowej. Nabycie umiejętności planowania jadłospisu zgodnego z aktualną stawką żywieniową.
TEMAT: OPRACOWANIE SPRAWOZDANIA KOŃCOWEGO PRAKTYKI |
|
|
|
|
|